· 

Alles over de gummen in mijn leven

Erase and rewind

Fijne materialen om te werken vind ik belangrijk. Als je net start ben een nieuwe hobby dan kun je vaak met een paar basismaterialen al aan de slag, maar als je een tijdje bezig bent en echt geniet van je creativiteit, dan is het fijn om jezelf wat luxe te gunnen. Ik vergelijk dat met het hebben van een vaatwasser of een ligbad in de badkamer. Het is niet hoognodig, maar wel heel fijn.

 

Een gum is het allerbelangrijkste gereedschap dat ik heb. Zonder gum ben ik niets. Ik vind het prettig om te schetsen, om een idee met potlood uit te proberen en daarin te gummen. Vergeet ook niet dat de creativiteit gaat vloeien zodra jouw potlood het papier raakt, ideeën beginnen dan te komen en te vormen. Een goede gum is voor mij onmisbaar en als ik zeg 'mijn gum,' moet ik eigenlijk mijn gummen zeggen, want ik kan eigenlijk niet meer zonder mijn drie gummen. Ik ga je er alles over vertellen! 

huis, tuin en keukengum

Een gewone, goede en fijne gum is nog niet zo makkelijk om te vinden. Sommige gummen nemen vuiligheid op en maken vegen op je witte papier als je iets wil uitgummen. Dat wil je natuurlijk niet. Het is goed om te kijken naar een witte gum die niet te hard is. Hoe hard dat precies is vind ik lastig om te omschrijven. Je kunt gaat voor de potloodgum van de hema, maar de kantoorgum van de action (met een blauwe wikkel, verpakt per drie stuks) is mijn favoriet. Lekker geprijsd ook. Ik verslijt er zo'n vijf per jaar van deze en heb ze altijd ruim op voorraad! 

De kneedgum

De kneedgum is een recente ontdekking. Ik zag deze gum regelmatig bij anderen en had deze al een tijdje in mijn bezit, maar ik vond het niet fijn gummen als ik ermee ging vegen. Tot ik erachter kwam dat je er niet mee moet vegen! Je moet ermee deppen. Ik moest even grinniken toen ik dat eindelijk doorhad. Inmiddels is deze gum onmisbaar voor mij als ik een tekening overzet op aquarelpapier. 

 

Als ik ga schilderen dan schets ik eerst op 'gewoon' papier en als ik tevreden ben over mijn schets dan neem ik die over op aquarelpapier (met een light box). Aquarelverf is transparant, dus potloodlijnen blijf je door de verf zien. Het is dus zaak om die lijnen zo licht mogelijk te maken. Als je gaat gummen op aquarelpapier, dan beschadig je het papier daarmee licht. Dit is wel afhankelijk van de kwaliteit van je papier, je kunt ook je papier zwaar beschadigen met gummen. Doordat je met de kneedgum niet veegt, maar dept is er geen beschadiging! En de gum neem het grafiet van mijn potlood nog flink op ook! Ik word hier erg blij van. 


precisiewerk

Het is met een huis, tuin en keukengum lastig om heel precies te gummen. Hoe vaak ik al niet lijnen opnieuw en opnieuw en opnieuw teken, omdat ik net even teveel heb uitgegumd... Ik ben ook nog eens een slordige schetser, dus er is nogal het wat om weg te gummen. Deze gum is dan echt perfect. Je kunt precies uitgummen wat je niet wil en verder gaan met je tekening. Ideaal toch! 

 

Deze drie gummen zijn inmiddels onmisbaar geworden, ik kan niet meer zonder! Het lijkt wellicht iets overdreven, om drie verschillende gummen te hebben, maar we beperken ons ook niet tot een pen toch? Zelfs niet tot een paar pennen. 

 

disclaimer: de links naar hobbyshop-online.nl en bol.com zijn affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag krijg als jij iets koopt via de link. Dankjewel alvast! 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Paul Dirks (maandag, 17 juni 2019 15:51)

  Hallo,
  Per toeval kwam ik op je site omdat ik iets opzocht over uitgummen. Leuk dat je een aantal pag wijd aan de gum en z,n mogelijkheden. Vorig jaar is er een boek verschenen over de GUM( uitgummen en opnieuw beginnen) voor mij een een bijzondere metafoor:-)
  Mijn complimenten voor je prachtige blog. Mocht je het GUMboek willen aanschaffen dan hoor ik het graag.
  Groeten. Paul Dirks/ Helmond( pmga.dirks@gmail.com)