· 

Stap voor stap brushlettering ontwerp

Zo'n hele pagina vol met een toffe tekst vond ik er altijd heel aantrekkelijk uitzien en vooral niet haalbaar. Een hele tijd geleden deed ik een cursus voor gevorderden en wat bleek? Helemaal niet moeilijk! Ik ga je stap voor stap laten zien hoe je dit aan kunt pakken. 

 

Wat heb je nodig; een potlood, een gum, een brushpen en goed papier. Papier is belangrijk, ik zeg dat bij watercolor ook altijd. Ik gebruik altijd rhodia papier, maar ik ontdekte onlangs dat je ook clairefontaine printerpapier kunt gebruiken. Zorg dat je hier een aantal vellen van hebt. Verder gebruik ik een lightbox en wat washi tape. 

1. Schrijf de tekst helemaal uit zonder dat je let op de opmaak. Bepaal welke woorden de aandacht moeten vangen. 

2. Begin met de woorden die je het belangrijkst vind. Vaak zijn dit de langere woorden. Omdat ik inschat dat 'extraordinary' geschreven met brushpen niet past als ik mijn papier staand gebruik, kies ik ervoor de tekst over een liggend papier te verdelen. Ik zet een lijn met lineaal en schrijf als eerste deze woorden met potlood. Houd er rekening mee dat je gaat overtrekken met brushpen, dus zorg voor voldoende ruimte! 

3. Schrijf nu de rest van de woorden op en gebruik vooral die gum goed! Je kunt aanpassen zoveel je wil. Let ook op lussen en uitstekende onderdelen, hiermee kun je witruimtes opvullen. Het is mooi als de woorden goed in elkaar passen. Je kunt variëren in schrijfletters en blokletters, ik kies er hier voor om dat te doen. Als ik blokletters gebruik dan kies ik altijd voor hoofdletters, die zijn allemaal even groot en daarmee zorg ik voor een rustig beeld. 

4. Trek de potloodlijnen over met brushpen. Ik gebruik voor de grote letters de edding 1340 en voor de kleine letters de tombow fudenoduke hard tip. Maak je geen zorgen over de potloodlijnen, die hoef je niet uit te gummen. 

5. Pak de lightbox erbij en plak je ontwerp voorzichtig vast met washi tape. 

6. Zet de lightbox aan en je kunt beginnen met overtrekken! 

7. Trek de tekst over

8. Ik ben niet heel erg van het versieren van letters, maar het kan wel iets extras toevoegen. Voordat ik mijn ontwerp 'verpest' probeer ik eventuele versieringen eerst uit op mijn kladversie. 

9. Wacht wel even goed (ruim 10 minuten) voor je definitieve ontwerp droog is voor je de versieringen aanbrengt, anders gebeurd dit. Begin opnieuw met overtrekken, maar maak wel even je hand schoon! 

 

 

Succes met jouw ontwerp! De bol.com linkjes in dit artikel zijn affiliate links, maar ik heb deze spullen al een hele tijd in huis en gebruik ze regelmatig. Als jij ze via mijn link aanschaft, dan krijg ik er een klein bedrag van. Bedankt alvast! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0