· 

Watercolor; alles over papier

Prettig werken met aquarelverf is een combinatie van materialen, maar ik denk dat papier toch stiekem het belangrijkste is. Papier kan ervoor zorgen dat de verf doet wat jij wil, maar het kan ook voor frustratie zorgen, als het niet doet wat jij wil. Er zijn ontzettend veel soorten en merken papier en ik heb ze niet allemaal geprobeerd, maar wel veel. Ik ga je alles vertellen over mijn ervaringen en mijn aanbevelingen. Ik heb echt tientallen papiersoorten geprobeerd en ik vind dat ik pas sinds kort echt weet welk papier echt fijn is. Voor jou belangrijk om te weten dat ik heel prijsbewust mijn keuzes maak. Ja, er zijn aquarelblokken van 50 euro, maar die vind ik echt te duur voor het soort werk dat ik doe. Vind jij het fijn om met waterverf bezig te zijn? Dan is deze blogpost voor jou. Als je een professional bent en papier gaat kopen voor expositie werk, dan is dit waarschijnlijk niet voor jou. 

Soorten papier

Ik ga je eerst iets vertellen over de verschillende soorten papier. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit 'hot pressed' en 'cold pressed.' Het verschil is de persing van het papier. Koud geperst papier is niet verwarmd bij het persen en heet geperst wel. De naam zegt het al. Heet geperst papier is iets gladder. Verder kun je kiezen uit structuren, zo is er glad, medium ruw en ruw. Het is een beetje persoonlijk wat je prettig vind, maar ik vind ruw niet fijn werken. Ik zie eigenlijk ook niemand anders met ruw papier werken. Ik werk zelf graag met glad papier of een fijne korrel. Dan kun je nog kiezen of je een aquarelblok wil of losse vellen. Een blok is verlijmd, waardoor het papier niet krom trekt terwijl je aan het werken bent. Dit werkt wel prettig. Ik kies echter altijd voor losse vellen, omdat het goedkoper is. Als ik met veel water wil werken kan ik mijn papier altijd nog vast plakken. Verder vermeldt een merk vaak dat papier zuurvrij is. Ik weet eerlijk gezegd niet wat het doet, ik heb ook nog nooit papier gebruikt waarop expliciet vermeld stond dat het zuur bevat. Dan is het goed om te kijken naar het gewicht van het papier. Het gewicht dat aangegeven wordt is het gewicht per vierkante meter. Hier heb je waarschijnlijk niets aan, maar ik heb het toch even voor je opgezocht. Zwaarder papier kan meer water aan en krult minder op. Toch is het gewicht iets minder belangrijk dan de kwaliteit. Het mooist is om met 300 grams papier te werken, maar een goed merk kan ook mooie resultaten behalen met minder zwaar papier. 

Als laatste kun je nog kijken naar het materiaal waarvan je papier gemaakt is. Vaak is er een mix tussen cellulose en katoenvezels. Cellulose is erg glad en neemt de verf iets minder geleidelijk op. Papier dat gemaakt is van alleen katoenvezels (100% katoen) voelt juist wat ruwer (en dan bedoel ik niet de structuur) en neemt juist de verf veel geleidelijker op. Ik vind papier met veel cellulose bijvoorbeeld fijn voor brushlettering, maar voor illustraties ga ik voor 100% katoen. Ik heb hiermee veel meer controle over mijn verf. 

 

Samengevat

- cold pressed heeft een fijne structuur, hot pressed is gladder

- je kunt kiezen tussen een blok of losse vellen die je afscheurt

- het gewicht van het papier is goed om even naar te kijken

Ja maar, wat kies je dan?

Goede vraag. Ik ga proberen mijn ervaringen zo helder mogelijk te formuleren, maar nu ik dit uitschrijf merk ik dat er toch meer komt kijken bij het kiezen van papier. Wat je kiest hangt een beetje af aan wat je wil bereiken en hoeveel geld je eraan uit wil geven. Als je gaat oefenen, dan wil je veel oefenen. Dan moet je veel papier gebruiken. Ik doe dit op goedkoop papier. Ik accepteer dat het resultaat matig is, ik wil gewoon mijn techniek oefenen. Ik kan niet oefenen op goed (lees: duur) papier, dat lukt gewoon niet. Net zoals ik niet van een hoge rots kan afspringen. Al zou ik nog zo graag willen, mijn lichaam weigert. Als je op zoek gaat naar oefenpapier, dan kunt je zoeken op 'aquarelpapier studentkwaliteit.' Doorgaans is dit 200 grams papier of minder voor een fijne prijs. Een voorbeeld is dit papier. Ik gebruik zelf graag dit papier, omdat het goedkoop is, maar wel ok om mee te werken. Plus, het helpt enorm dat ik een grote stapel heb en het dus niet zo heel erg is als ik 10 velletjes verspil met oefenen. 

 

Dan heb ik een opsomming van merken voor je, die ik zelf heb geprobeerd. Ik weet dat er meer merken zijn, maar ik heb vooral de merken geprobeerd die ik bij andere watercolor artists zag. Ik ben al snel beïnvloed door wat anderen zeggen. Ik noem niet de merken waar ik niet tevreden over ben, alleen de merken die ik nu uit het schap zou trekken als ik papier nodig heb. Al deze papiersoorten zijn geschikt om mee te aquarelleren. 

1. Winsor & Newton

bron foto

Dit is de studentkwaliteit van Winsor & Newton en ik kocht het voor €10,00 bij mijn lokale kunstenaarswinkel. Het is cold pressed 300 grams papier. Het werd me aangeraden, het zou zeer goed papier zijn. Het is ook erg fijn papier, maar niet voor mij. Het is vrij ruw en ik werk veel met penseelstreken. Halverwege was mijn penseel vaak al leeggezogen door het papier en ik moest dus vaak nieuwe verf pakken. Door de ruwheid kreeg ik ook geen mooie lijnen. Als je dit effect zoekt, dan is dit echt goed papier voor de prijs. De kleuren lopen mooi in elkaar over, maar blijven ook redelijk goed op hun plek. Je krijgt met dit blok echt kwaliteit voor je geld, maar het is geen papier voor mij. Je kunt dit papier ook in een verlijmd blok kopen en in meerdere formaten. 

2. Schut (Terschelling glad)

bron foto

Terschelling Glad is hot pressed 300 grams papier en is mijn eerste liefde op aquarelpapier gebied. Ik lees wel eens dat hot pressed papier niet geschikt is voor beginners, dat vind ik onzin, want het gladde papier werkt juist heel prettig. Ik ben uiteindelijk verder gaan zoeken en ben op andere merken verliefd geworden, maar dit papier is heel prettig als je gedetailleerd wil werken. Het is verkrijgbaar op een verlijmd blok in meerdere formaten. Je kunt het hier kopen. 

3. Strathmore

Strathmore is mijn tweede grote liefde. Dit is echt een heel fijn merk. Je kunt bij Strathmore namelijk kiezen welke kwaliteit je wil, ze hebben een 'good, better, best' systeem. Het begint bij goed, dat is dit papier. Dit papier is wat aan de dunne kant, maar het is echt al heel goed papier. Zeker voor de €6,99 die het kost. Op dit papier heb ik een tijdje geschilderd. De tweede range is dit papier en shop je voor €8,99. Dit is al veel zwaarder papier (300 gram) en cold pressed, maar het is niet ruw. Dit papier is de allerbeste keuze als je iets meer dan 10 euro wil uitgeven. De laatste range is de professionele lijn en die is ook heel prettig. Iets gladder dan de 'goed' optie en nog steeds heel betaalbaar. 

 

Als ik 1 minpuntje zou moeten noemen, dan is het dat het papier niet lekker afscheurbaar is. Ik trek de spiraal vaak kapot en moet de bovenkantjes er dan afknippen, maar ik vind dat persoonlijk niet zo erg. Je kunt dit papier ook in journals kopen, er is een visual journal en een mooi luxe boek. Het is ook goed verkrijgbaar in Nederland. 

4. Arches

bron foto

Ik weet dat nog dat ik in mijn lokale kunstenaarswinkel stond en ze niet het papier hadden dat ik wilde hebben. Ik had allang gezien dat veel Amerikanen Arches papier gebruiken, maar potverdikkie. Dat is duur papier! Ik had het in mijn handen en ik zei nog hardop dat ik hier spijt van zou krijgen, maar ik kocht het. En spijt heb ik zeker. Het is namelijk ontzettend fijn papier! Ik kocht een heel dunnen versie, 190 gram en ik betaalde zo'n €13. Ik kan dit papier echter nergens meer terugvinden. De meeste opties kosten veel meer geld. Hoewel mijn papier erg dun is, kan ik er erg goed op werken. Het bobbelt natuurlijk wel een beetje, maar dat weegt niet op tegen de voordelen. Mijn oppervlak blijft ontzettend lang nat, waardoor ik uitgebreid de tijd heb om met de nat-in-nat techniek te schilderen. En als ik nat-in-nat toepas, dan blijft mijn verf nog steeds op zijn plek. Met de papiersoorten hierboven heeft het bijna altijd de neiging om helemaal uit te lopen in het natte gebied. Mijn nieuwste liefde is dus dit Arches papier. En hoewel ik dit papier echt afschuwelijk duur vind, ik geniet wel maximaal als ik erop werk en dat is ook iets waard. Ik gebruik dit papier alleen maar als ik realistisch werk maak en dus rond de 8-12 uur werk aan één vel of als ik in opdracht werk. Arches papier is in Nederland al steeds beter verkrijgbaar gelukkig! Je kunt bijvoorbeeld bij splendith.nl een aantal soorten shoppen. 

Ik hoop dat je in deze uitgebreide lap tekst antwoorden hebt gevonden en jouw favoriete papier kunt vinden. De linkjes in de tekst zijn affiliate links, wat betekent dat als jij iets koopt via de link ik daar een klein percentage van krijg. Dus bedankt alvast voor het klikken! 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Monique (zondag, 14 april 2019 11:06)

  Bedankt voor je vergelijkingen!

 • #2

  Miriam de Bruin (woensdag, 03 juli 2019 12:01)

  Hallo Maaike,

  Heb de creotime papier gekocht bij Bol.com maar welke kant is nu de goede kant. Die grove structuur of de wat gladdere kant.
  Graag hoor ik van je. Groet Miriam

 • #3

  Maaike (vrijdag, 05 juli 2019 10:01)

  Hoi Miria,

  De kant met meer structuur is eigenlijk altijd de voorkant. Zeker bij dit papier is de gladdere kant de achterkant.

  Succes!

 • #4

  Marianne (woensdag, 24 juni 2020)

  Super blij met je eerlijke, nuchtere uitleg. Eindelijk iets in het Nederlands gevonden waar ik wat mee kan. Bedankt!!